Koliko je razočaravajuće kada savršeno isplanirano putovanje upropaste stomačni problemi zna čak 50% osoba! Statistika pokazuje da su blaži oblici stomačnih tegoba još učestaliji. Kako će naš stomak reagovati kada se nađe u drugačijim klimatskim ili sanitarnim uslovima zavisi isključivo od našeg imuniteta.

 

Na putovanju mnogi preduzimaju mere predostrožnosti jer na primer ne piju vodu sa česme. Nažalost, to često nije dovoljno, jer je ta voda i dalje zastupljena (u sladoledu, ledu koji se dodaje u pića, salatama koje se peru, itd.). Iako mala, ova količina je dovoljna da se u organizam unesu bakterije koje izazivaju stomačne probleme.

Putnička dijareja predstavlja poremećaj rada digestivnog trakta koji prouzrokuje bolove i grčeve u stomaku. Glavni uzročnici ovih problema na putovanjima uglavnom su razlike u vodi i hrani, u odnosu na one na koje smo navikli kod kuće. Ponekad su, pogotovo na egzotičnim destinacijama, one kontaminirane određenim bakterijama koje mogu biti uzročnik putničke dijareje.

Upotrebom probiotika se omogućava uspostavljanje balansa u našem organizmu. Probiotik na putovanju može sprečiti pojavu putničke dijareje, ali opreznosti nikad dovoljno!
Za najbolje rezultate, savetuje se da se probiotik uzima preventivno bar nedelju dana pre putovanja.

Da bi vaše putovanje proteklo savršeno i bez ovih problema, preporučujemo upotrebu probiotika, koji je pravi saveznik za putovanja! Pored toga, evo još nekoliko saveta na šta da obratite pažnju:

– Izbegavajte nepasterizovane (sirove) mlečne proizvode, uključujući i sladoled;
– Izbegavajte sirovo, termički neobrađeno meso, ribu i morske proizvode;
– Potrudite se da vaša ishrana sadrži kuvanu hranu koja je obrađena na visokim temperaturama;
– Kada birate voće, opredelite se za ono koje možete sami da ogulite;
– Najbezbedniji izvor tečnosti je flaširana voda;
– Budite sigurni da je posuđe iz kog jedete čisto i suvo.

Pročitaj još

Šta su probiotici i koje su njihove prednosti?

Povezanost probiotika i imuniteta