Šta su zapravo probiotici?

Probiotici su žive bakterije. Naravno, prva asocijacija na bakterije nikome nije dobra, međutim neke bakterije su nam neophodne i čak na sebe preuzimaju ulogu da nas štite od loših bakterija.

Da li su baš sve bakterije štetne?

Ne, nisu baš sve bakterije one koje zbog kojih provodimo dane prikovani za krevet. Probiotici svakako spadaju u grupu dobrih bakterija, a dobro uvek pobeđuje! Zato se probiotici i bore aktivno protiv loših bakterija u našem organizmu i pomažu nam da održimo balans.

Gde se kriju te dobre bakterije?

Zahvaljujući Iliji Iliču Mečnjikovu, koji je početkom 20. veka otkrio lekovita svojstva mikroorganizama, danas sa lakoćom uspevamo da brzo otklonimo različite vrste tegoba.

Izučavajući ishranu naroda koji su živeli u ruralnim predelima, konkretno tadašnjoj Bugarskoj, primetio je da je njihov životni vek duži nego u drugim zemljama. Ubrzo je i uočio tajnu njihove ishrane koja doprinosi dugovečnosti – velike količine fermentisanih mlečnih proizvoda.

Probiotici mogu doći iz fermentisane hrane, povrća, a oni su i stalni starosedeoci u našim telima. Neverovatno ali istinito – broj bakterija u našem telu prevazilazi broj ćelija, ima ih čak 10 puta više, iako su između 10 i 50 puta manje. Površina creva je veća od dva teniska terena, a naše bakterije bi mogle da opasaju zemljinu kuglu.

Kada moramo pozvati probiotik u pomoć?

Loša ishrana, upotreba antibiotika, nedovoljno sna i stres su najbolji prijatelji štetnih bakterija. Dalje ćete lako zaključiti sami – sa porastom ovih štetnih, smanjuje se broj korisnih baketrija.

Tada na scenu stupaju probiotici, spremni da detektuju i odmah pronalaze uzročnika problema i brzo reaguju. Oni su tu da zaustave dalji razvoj loših bakterija i vrate balans u organizmu.

Dejstvo probiotika nije trenutno, važno je unositi ih kontinuirano više dana kako bi povećali broj dobrih bakterija.

Ako se osećam dobro, onda ne moram da uzimam probiotike?

I ne baš. Iako onima koji nemaju problema sa crevnom florom probiotici nisu neophodni, oni nam mogu pomoći da sačuvamo zdravlje i balans organizma.

Pročitaj još

Povezanost probiotika i imuniteta

Kako nam probiotici pomažu prilikom putovanja?