Imuni sistem je odbrambeni sistem našeg organizma koji ga štiti od napada stranih mikroorganizama i negativnih uticaja spoljašnje sredine. Imuni sistem se sastoji od mnoštva bioloških struktura i procesa unutar jednog organizma koje nas štite od bolesti. Da bi pravilno funkcionisao, imuni sistem mora da detektuje širok spektar patogenih organizama, od virusa do infekcija i da ih razlikuje od sopstvenog zdravog tkiva organizma.

 

 

Naš imuni sistem je prva i najvažnija linija odbrane. Kada je njegova snaga narušena, gotovo odmah postajemo podložniji raznim bolestima. Loša i neadekvatna ishrana i nedovoljno sna, stres i previše rada, manjak fizičkih aktivnosti, razna oboljenja i poroci, slabe jak imunitet i čine ga ranjivim.

Kako se u crevima nalazi više od 70% svih imunih ćelija našeg organizma, logično je da odbrana našeg imunog sistema počinje odatle. “Sve dolazi iz stomaka”, kako kažu naše bake. Normalna i regulisana crevna flora sadrži dobre i loše bakterije, a probiotici su jedni od onih koji spadaju u grupu dobrih bakterija. Disbalans crevne flore smanjuje odbrambenu snagu imunog sistema i omogućava množenje loših bakterija. Pri narušavanju ravnoteže našeg organizma, na red dolazi upotreba probiotika.

Probiotik uspostavlja balans i ukoliko sadrži više različitih sojeva bakterija, stvoriće jaču bazu dobrog imuniteta. Još ukoliko probiotiku dodamo vitamine i minerale tada ostvarujemo dvostruki efekat – regulaciju crevne flore i jačanje imunog sistema.

Pročitaj još

Šta su probiotici i koje su njihove prednosti?

Kako nam probiotici pomažu prilikom putovanja?